Suomalainen Ihmelapsi: Severi ”The Kid” Saviniemi

Littoisten teini-ikäinen on nopeasti asettunut Euroopan eliitin joukkoon

Severi Saviniemi at the Prodigy Disc Pro Tour – Turku. Photo: David Sarmas

Ultiworld Disc Golf will be publishing this interview with Severi Saviniemi in both English and Finnish. 

Severi Saviniemi on noussut nopeasti Suomen kärkipelaajien eliittiin ja koko kansan tuntemaksi pelaajaksi tänä kautena. 16-vuotias nuorimies on kärkisijalla Prodigy disc pro tourilla johtaessaan kokonaiskisaa yhdellä pisteellä ennen ensimmäisen kisan voittanutta Niklas Anttilaa. Aninkaisten kisan voittanut Seppo Paju on sijalla kolme vain kuuden ja puolen pisteen takamatkalla. Severi sijoittui kummassakin osakilpailussa toiseksi. Aninkaisissa Severin ja Sepon paremmuutta ratkottiin kolmen jatkoväylän verran, Sepon ottaessa kokeneesti voiton 10,5m birdieputilla väylällä kolme.

”Kuka on Severi Saviniemi?” kysyi Seppo Paju omassa vlogissaan taannoin. ”Noo, 16-vuotias poika” vastasi Severi pieni pilke silmäkulmassaan vaatimattomasti. Lukiota käyvän Severin pelisuoritukset eivät kuitenkaan ole olleet vaatimattomia. Suoritukset tähän mennessä ovat aiheuttaneet kilpakumppaneissakin pientä ihmetystä, jos ei jo turhautumistakin. ”Severi on huoleton veijari, joka ei liikaa kilpailemista stressaa. Se on hänen suuri vahvuutensa” Väinö Mäkelä kommentoi Severin olemusta radoilla. Kummatkin pelaavat tällä hetkellä Powergripin sponsoroimina, joten kaverukset näkevät toisiaan usein kiertueilla ja radoilla.


Ultiworld Disc Golf: Milloin aloitit pelaamisen tai tutustuit lajiin ensimmäisen kerran?

Saviniemi: Koulussa vuonna 2015 liikuntatunnilla. Opettaja tai oikein kukaan muukaan ei osannut lajin tekniikoita, joten jouduin opettelemaan kaiken itse.

UWDG: Miten sitten olet noussut noin korkealle tasolle? Katsoitko videoista mallia vai auttoiko joku kokeneempi pelaaja aluksi?

Saviniemi: No ei oikeastaan auttanut. Muut luokkakaverit eivät innostuneet lajista, mutta minä innostuin. Jo seuraavana kesänä 2016 aloin käymään Lausteella harjoittelemassa. Usein mukana oli Topias Jokinen, jonka kanssa olemme kehittyneet yhtä matkaa.

UWDG: Rystytekniikkasi on todella tehokas. Sanoisitko, että se juuri rystypelisi on vahvin osa-alueesi tällä hetkellä?”

Saviniemi: Joo, ehdottomasti on. Kämmenellä en heittänyt oikeastaan lainkaan ensimmäiseen kahteen vuoteen.

UWDG:  Kauanko kesti, että meni 100m rikki rystyllä?

Saviniemi: No jo ekana vuonna 2015 se meni. Yhden jäätävän siivun muistan ekoilta treenikerroilta Blizzard Dessulla, tais olla jotain seitkytviis.

UWDG: Mitä haluaisit kehittää pelissäsi?

Saviniemi: No kämmenkin on ihan ookoo tällä hetkellä. Lisää mittaa kämmenheittoon olisi kiva saada. Sellainen tasaisesti 100m kämmenheitto olisi hyvä olla olemassa.

UWDG: Rystyllä heität kuitenkin todella pitkälle ja sinulla on paljon pituutesi tuomaa vipuvartta (193cm) Pystyisitkö haastamaan distanceskabassa, vaikka Oskar Vikströmiä, joka heittää lähes 200m tasaisellakin?

Saviniemi: No tällä hetkellä jäisin Oskarista varmaan ainakin 10 metriä, mutta olen voittanut hänet aiemmin distancekilpailussa 2017 Kokkolassa. Siellä heitin 137m ja Oskari muistaakseni 134m. Eteenpäin on tultu siitä aikalailla.

UWDG: Tekniikka on siis hyvällä mallilla. Koetko, että sinulla olisi paljon paineita pelisuorituksen aikana? Ainakaan videolta sellaista ei juuri huomaa?

Saviniemi: Kyllä mä koen kovaakin painetta välillä. Asetin ehkä niitä itse itselleni ainakin Aninkaisissa. Pystyin silti pelaamaan tosi hyvin, joten kai se pääpuoli on jokseenkin kunnossa.

Severi Saviniemi at the Prodigy Disc Pro Tour – Turku. Photo: David Sarmas

Janne Hirsimäki Powergripin teamista kommentoi Severin peliä näin.

”Severi on innokas ja todella antaumuksella harjoitteleva nuorimies, jonka heitot ovat saaneet mittaa vuosi vuodelta. Hänen puttipelinsä on ennakkoluulotonta ja rohkeaa. Severi ei selkeästi pelkää epäonnistumista, vaan luottaa omiin taitoihinsa aukottomasti.”

UWDG: Kisavideoilta käy selväksi, että heität useaa eri merkkistä kiekkoa. Onko niin, että sinulla ei ole muita sponsoreita tällä hetkellä kuin Powergrip?

Saviniemi: Joo, näin se on.

UWDG: Mitkä on loppukesän suunnitelmat? Ainakin Pro tour loppuun ja…

Saviniemi: Tahkovuori open ensin, sitten Tampereen Pro tourin kilpailu, Kuopiossa on myös Pro tourin kisa ja viimein sm-kilpailut Sibbessä 6.8.-9.8. 2020.

UWDG: Oletko asettanut näihin kisoihin tavoitteita?

Saviniemi: Olisi kiva pelata hyvin Pro tourilla, jotta saisi hyvät pisteet kokonaiskilpailussa. Sibben sm-kisarata ei sovi ehkä kaikkein parhaiten pelityylilleni. Tunnen Sibben rataa jonkin verran, mutta paremminkin voisin sen tuntea. Lähden sm-kisaan tekemään parhaani, katsotaan mihin se riittää.

UWDG: Pelaat paljon Seppo Pajun kanssa harjoituskierroksia, koska asutte samalla alueella. Oletko saanut vinkkejä peliisi Sepolta?

Saviniemi: En sillä lailla ole saanut opetusta, mutta uskon, että samassa seurassa pelaaminen Sepon kanssa on auttanut kehittämään myös omaa peliäni.

UWDG: Ensi kaudella todennäköisesti olet sponsoroitu pelaaja. Missä haluaisit pelata, jos tilanne olisi sellainen, että missä vain pelaaminen olisi mahdollista?

Saviniemi: Koska käyn yhä lukiota, niin en suunnittele ainakaan jenkkeihin suuntautuvaa pelimatkaa. Mulla on vielä paljon aikaa kehittyä ja kiertää, mutta todennäköisesti Viroon ensi vuonna. Tänäkin vuonna sinne piti mennä, mutta tilanne nyt oli mikä oli.

UWDG: Tähän loppuun vielä muutama monivalintakysymys. Kumpi mieluummin:

A) Feature cardiin usdgc:ssa yhdessä Paulin, Rickyn ja Simon kanssa vai,

B) Voitat Sepon kaikissa kisoissa missä olette samaan aikaan pelaamassa?

Saviniemi: Eehdottomasti A.

UWDG: Vesi, cokis vai Battery?

Saviniemi: Vesi.

UWDG: Vain kankeat venyttelevät, kyllä vai ei?

Saviniemi: No, ainakin itse oon niitä jotka on kankeita, mutta sanoisin, että EI.

UWDG: Mille, sinua tukeneelle taholle, haluaisit lähettää terveisiä?

Saviniemi: Vanhemmille ehdottomasti! ja omalle seuralle 7k Turku! Seuratkaa @Severisaviniemi instassa!

https://www.instagram.com/p/CClopx4ncp7/

  1. Ville Mäki
    Ville Mäki

    Ville is still trying to improve as a player and a writer in his 40s. While having a day off from work with families in need, he gives disc golf lessons to beginners and amateurs. You can follow him @fribaope on Instagram

TAGGED: , , , , ,

More from Ultiworld
Comments on "Suomalainen Ihmelapsi: Severi ”The Kid” Saviniemi"

Find us on Twitter

Recent Comments

Find us on Facebook